Köpeklerin veteriner hekimlere götürülme nedenleri arasında en sık görülen köpek deri hastalıkları türleri yer almaktadır. Daha çok alerji şeklinde kendini gösterir köpek cilt hastalığı Tedavi edilmediği takdirde büyük riskleri de beraberinde getirir. Eğer köpeğiniz bir deri hastalığıyla mücadele ediyorsa ve en kısa sürede tedavi edilmezse bu durum onun için büyük rahatsızlık yaratacaktır. Sürekli kaşınan köpeğiniz, cilt hastalığının etkisiyle yüzünü ovuşturabilir ve patilerini sürekli yalayabilir. Vücudunun bu tepkileri enerjisinin tükenmesine ve mutsuz olmasına neden olur. Köpek deri hastalığı birçok farklı türde ortaya çıkabilir. Ancak türü ne olursa olsun bu tür hatalar her zaman veteriner gözetiminde tedavi edilebilir. Köpeğinizde anlamsız ve sürekli kaşıntı ve huzursuzluk varsa deri hastalığı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bunun için köpek deri hastalıklarının türleri ve belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak yeterli olacaktır. İşte köpek deri hastalıklarının çeşitleri ve etkileri;
Egzama
Egzama köpeklerin en sık görülen deri hastalığıdır. Bu hastalığın birçok farklı nedeni olabilir. Ancak belirtilere baktığımızda ciltte kepek ve tahriş şeklinde kendini gösterir. Genetiğin yanı sıra beslenme düzensizlikleri de köpeklerde egzamaya neden olabilir. Aşırı protein yükü ve tavuk bazlı gıdalar bu bozukluğu tetikleyebilir.
Alerjik dermatit
Alerjik dermatit, köpeklerin dışarıdan kaptığı bir hastalıktır. Köpeklerin etrafta dolaştığı çimenler veya onları ısıran bazı böcekler, derilerinde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Köpeklerde kaşıntı ve kızarıklıkla ortaya çıkan bir deri hastalığı olan alerjik dermatit ise ancak veteriner gözetiminde yapılan alerji testleri sonucunda teşhis edilebilmektedir.
Uyuz
Uyuz halk arasında en çok bilinen köpek derisi hastalığıdır. Köpeklerde genellikle kulak bölgesi, bacak ve yüz bölgesinde başlar. Akar adı verilen küçük parazitlerin neden olduğu uyuz, kırmızı deriye ve anormal saç dökülmesine neden olur.
İmpetigo
Bu bozukluk yavru köpeklerde ortaya çıkan bir hastalıktır. Yavruların tüysüz karın bölgelerinde döküntüler veya sivilce benzeri şişlikler oluşabilir. Bu kabarcıklar ulaştığında patlayan ve daha sonra kabuk oluşturan bir yapıya sahiptir. Ancak veteriner hekimlerin verdiği çözümler bu köpek derisi hastalığının tedavisi için mükemmeldir.
anal kese bozukluğu
Köpeklerin dışkılamasını sağlayan ve kolaylaştıran bezler anüs bölgesinde bulunmaktadır. Bu salgıların düzensiz salgılanması, salgılanmaması veya kesede birikmesi köpeklerin anal bölgesinde bazı etkilere neden olur. Bu zorluklara bağlı olarak anüs bölgesinde şişlikler ve apseler meydana gelir. Bu durumda tedavi keselerde biriken salgıların veteriner kontrolü altında çeşitli yöntemlerle boşaltılmasıdır. Ancak ileri boyutlardaki bu apselerin cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir.