Bir İşte Başarılı Olmak İçin Yapılması Gerekenler

Başarılı olması için

Bir projeyi yürütebilmek ve başarılı olabilmek için yapılacak işlerin baştan iyi programlanması ve planlanması gerekmektedir. Birçok insanın büyük umutlarla işe girip başarısız olmasının nedeni, işi başarılı kılmak için gereken adımları iyi analiz edememeleridir. Burada bahsedeceğimiz konular tüm çalışmaları kapsayacak şekilde ana başlıklar halinde anlatılacaktır. Bunların dışında yapacağınız işe özel incelemeler de yapmanız gerektiğini bilmelisiniz. Düşündünüz, aklınıza bir iş geldi ve o işi, o projeyi yapmaya karar verdiniz. Projeyi hemen hayata geçirmeye çalışmayın. Başarılı olmak ve projeyi hayal ettiğiniz şekilde yürütmek için neyin gerekli olduğunu iyice araştırmalı ve analiz etmelisiniz.

1- Rakip Analizi

Aynı sektördeki benzer projelere sahip rakiplerinizi analiz edin. Rakiplerinizin fırsatlarını, medya gücünü ve marka gücünü iyice araştırın. Eğer kendi imkanlarınızla rakiplerinizi geçebileceğinizi veya onlara yaklaşabileceğinizi düşünmüyorsanız projeye başlamanız doğru olmaz. Ancak projenizin rakiplerinizden farklı özellikleri varsa ve bu özelliklerle kendinizi geliştirebileceğinizi düşünüyorsanız o zaman diğer analiz adımlarına geçebilirsiniz.

2- Yöntem ve Hedef Belirleme

İşletmeye isim vermek, mağaza açmak ya da e-ticaret sitesi açmak işin en kolay kısmıdır. E-ticarete örnek vermek gerekirse; Web sitesi açmak, güzel bir isim bulmak, güzel bir görsel tasarlamak… Bunlar aslında işin en kolay kısımları. Emek verdiğiniz ve düşündüğünüz bir şeyin, daha tecrübeli biri tarafından, başkasının parasıyla yapılabileceğini düşünüyorsunuz. Bu adımlar sadece başlangıç. Önemli olan başladıktan sonra 1 ay içinde yapılması gerekenler, 3 ay içinde yapılması gerekenler, 6 ay içinde yapılması gerekenler gibi yöntemleri ve hedefleri adım adım kendiniz için belirlemektir. Bu işte para var ya da bu iyi bir iş, haydi başlayalım ve doğrusunu yapacağız düşüncesiyle bir projeye başlamak zaman ve para kaybı olacaktır. Her sektörde, her alanda o kadar rekabet var ki, şans eseri başarı diye bir şey yok.

3- Bilgi ve Tecrübe İhtiyacı

Herhangi bir işte başarılı olmak için ya bilgili ve tecrübeli olmanız gerekir ya da bu kişileri yanınızda çalıştırmanız gerekir. Şirket sahibi olan, çok zengin olan, başarılı markalara sahip olan ilkokul mezunlarının pek çok örneği var. Doğru olabilir ama bunu çalıştırdıkları çalışanlarla yapıyorlar. Katıldığım bir konferansta çok önemli makineler üreten bir firmanın sahibinin söylediklerinden bir örnek: Ben ilkokul mezunuyum ama işe aldığım mühendise 1500 TL maaş verirken Almanya’dan profesörler getirdim. 1500 Euro karşılığında o mühendisi yetiştirmesine yardımcı oldum. Bilgi ve tecrübe olmadan başarı olmaz. Sizde bu yoksa çevrenizdekilerin de olması gerekir… Yeterli bilgi ve tecrübeniz yoksa. Gerekli personele ödemeniz gereken parayı ve maaşı masraflarınıza eklemeniz gerekir. Yoksa çalışmaya başlıyorsunuz, bir süre devam ediyor, sonra ne yapmam gerektiğini, işi nasıl geliştirebilirim diye düşünmeye başlıyorsunuz.

4- Müşteri Analizi

Yapmak istediğiniz iş kimlere hitap edecek, bu insanlara nasıl ulaşacaksınız? Hitap edeceğiniz segmenti belirlediyseniz bu segmente nasıl ulaşacağınızı da belirlemeniz gerekiyor. Ne kadar güzel bir proje yaratırsanız yaratın, ne kadar özgün ve faydalı olursa olsun, onu hedef kitlenize sunamaz ve müşterilerinize gösteremezseniz projeniz yine de bir işe yaramaz. Çalışmanızı yalnızca siz ve birkaç kişi takdir edecek, ancak yine de başarılı olamayacaksınız. Müşterilere ulaşmak için; Broşür basımı, reklam, sosyal medyada popüler olma gibi adımları dikkatlice düşünmeli ve programlamalısınız. Bunların maliyetlerinizi de etkileyeceğini bilmeli ve ona göre hesaplama yapmalısınız. Pek çok rakip var ve rakiplerinizin başarıya ulaşmış kitlelerden parası var. Onlar gibi olmak için ya çok teknik ve başarılı bir ekibe sahip olacaksınız ya da reklama harcayacak çok paranız olacak. Eğer çok paranız yoksa 3. maddedeki bilgi ve tecrübeyi ön planda tutarak reklam maliyetini düşürmeniz gerekir.

5- Başarı Süreç Gerektirir

Projeniz hayata geçtiği anda beklentilerinizi karşılamayabilir. Markanızın veya ürünlerinizin tanınması zaman alır. Bunu bir web sitesi olarak düşünürsek arama motorlarının sitenizi, ürünlerinizi ve yazılarınızı ciddiye alması, ürünlerinizin veya yazılarınızın sosyal medyada yayılması bir süreç gerektirir. Elbette süreci hızlandıracak faktörler var… Bunu yapmanın en kolay yolu reklam vermektir. Bedava reklam vermek neredeyse imkansızdır… Sürecin maliyetine katlanmak ya da reklamı artıracak reklam maliyetine katlanmak. Bunları iyice hesaplayıp projenize buna göre başlamalısınız. Burada çok detaylı bir araştırma yapmalısınız. Reklama ne kadar para harcamalıyım? Ne kadar geri dönüş olacak? Süreç istediğim seviyeye ulaşmam ne kadar sürer? Projenin tasarruf etmeye başlaması ve olumluya dönüşmesi ne kadar zaman alır? Bunları iyi düşünmek, araştırmak lazım… Belki bu maddeler arttırılabilir. Genel olarak başarının şans ya da talih meselesi olmadığını bilmelisiniz. Rakiplerinizin olmadığı yerde işiniz çok daha kolaydır. Ancak günümüzde hemen hemen her alanda rakipler var…

Check Also

21 21 Saat Anlamı Nedir ? 21 21 Saat Anlamı Nasıl Yorumlanır ?

21:21 saatinin anlamı nedir ve bu saati nasıl yorumlayabilirsiniz? 21:21 saatinin gizemli ve manevi mesajlarını keşfedin.

Bir yanıt yazın