Blog Sitesine Ziyaretçi Çekmek İçin Yapılması Gerekenler

Bloga Ziyaretçi Çekmek

10 yıl önce her şey çok daha kolaydı… Ama imkanlar bu kadar değildi. Artık hiçbir kodlama bilgisi bilmeyen, daha önce web işiyle uğraşmamış bir kişi bile tek bir video izleyip, bir makale okuyarak güzel bir blog açıp bir saat içinde bloga ziyaretçi çekebiliyor. Bunun, WordPress’in gelişmiş olması, çok sayıda eklenti, çok sayıda tema ve kullanımı kolay olması üzerinde büyük etkisi vardır. Bloga ziyaretçi çekmek kodlama değil, teknik bilgi (SEO) ve analiz gerektirir. Artık blog sitesini başarılı kılmak oldukça zor. Hem içeriği hem de arama motorlarını bilmek açısından bilgi ve analiz gereklidir. Bu konuyla ilgili yazılmış birçok makale var. Yazı oldukça detaylı ve uzun olacak, tüm detaylarından bahsetmeye çalışacağım. Umarım sıkılmadan okursunuz.

Bu yazımız ciddi para kazanmak amacıyla blog sitesi veya benzeri bir site açan kişilere yönelik olacaktır. Sadece hobi amaçlı para harcamak isteyenler için detaylandırılacaktır.
Her sektörde her konuda yazılar yazılmıştır. Web içerik işi öyle bir hale geldi ki haber siteleri haber dışında her şeyi yazıyor. Haber siteleri eski ve köklü siteler olduğundan öne geçmek oldukça zordur. İnternet pazarının ne kadar zor olduğu da bir gerçektir. Artık reklamlar televizyondan internete kaymıştır. Reklam = Para… Bu nedenle bir siteye binlerce insanı çekmek ciddiye alınması ve üzerinde durulması gereken konular arasında… Yoksa önde gelen haber siteleri neden rüya tabirleri yazsın, neden bilgisayar oyunları konuşsun, neden yazsın ki? web çalışmaları ve kodlama hakkında konuşurlar mıydı? Ziyaretçilerin sitelerine gelebileceği her şeyi toplamak için her konu hakkında yazmaya başladılar.

1- Site İçeriği Ne Olacak, İçeriği Kim Yazacak?

Seçeceğiniz kategorilerin çok kısıtlayıcı olması yazacağınız konuların çeşitliliğini de azaltacaktır. Yazacağınız kategorideki konuların genel kitleye hitap etmesi için yüksek ziyaretçi sayısına ulaşmak isteyenler için gereklidir. Daha önce sadece tek konu için açılan sitelerin daha başarılı olduğunu görüyorduk. Ancak günümüzde Google, sitenin tamamının değerini değil, o makalenin değerini ölçüyor. Rüya tabiri aradığınızda ilk olarak rüya tabiri sitesinin geldiğini görüyoruz, bir haber sitesinin de çıktığını görüyoruz, bir de kişisel blog sitesinin çıktığını görüyoruz. Günümüzde sitenin genel konularından ziyade tek tek yazıların değerlendirilmesi daha fazla önem kazanmaktadır.

Özel kategoride bir site açacaksanız o kategorideki her şeyi yazmanız, o alanda marka olmanız ve o kategoride birileri ne arıyorsa onu sitenizde bulması gerekiyor. Bu kolay değil. Çünkü ekstra bilgi gerektirecektir. Bu konuda çok derin ve donanımlı bilgiye sahip olan kişinin blog yazma imkanının olmadığını düşünüyorum. Alanındaki çalışmaları ile meşgul… İstisnai olarak o kategoride yabancı sitelerden tercüme edilen ve açılan siteler de olabilir. Burada sadece çeviri becerisi ve bilgisi yeterli olacaktır. Buradan genel bir blog sitesi açılması gerektiği, belli bir kitleye hitap edeceği anlaşılmamalı ancak çok kısıtlayıcı kategoriler de olmamalıdır. Kabaca söylemek gerekirse Moda, Teknoloji, Sağlık, Eğlence gibi kategorileri belirlemek gerekiyor. Kategori Moda ama kendi alanına dallanabilir, kategori Teknoloji ama kendi kategorileri var, bilgisayar, telefon vs. Yani çok dallanabilen kategoriler.
Daha da önemlisi sitedeki içeriklere kim girecek?
Eğer girecekseniz araştırmacı ve güncel gelişmeleri takip eden biri olmalısınız. İçerik ekleyecek bir kaynağınız olmalı… Bu, araştırdığınız siteler, dergiler, kitaplar ya da takip ettiğiniz sosyal hesaplar olabilir. Yol uzun, süreç uzun… Bu nedenle başarıya erken ulaşmak isteyebilir, sonucu göremediğinizde işi yarım bırakmak isteyebilirsiniz. Düzenli olarak içerik eklemeniz gerekir. Bu içeriklerin başlıkları ne olacak? Ne yazacağım? Ne kadar süre yazabilirim? Bu işte bana kim yardımcı olacak? Ücret karşılığında yazar tutarsam bu süreçte bana maliyeti ne kadar olur, bütçem nedir? Site için her zaman zamanım olacak mı? Rakiplerim ne hakkında yazıyor? Bu soruların cevaplarını netleştirmelisiniz.

2- Hangi Konularda Makale Yazılacağına İlişkin Analiz

Benzersiz ama talep gören bir konu hakkında yazdığınızda ziyaretçilerin ilgisini kolayca çekebileceksiniz. Ama bu artık gerçekten çok zor. Çünkü içerik yayınlayan site ve kişi sayısı çok çok fazla.
Peki nasıl olacak?
Onlarca sitede yazılan konular hakkında yazmaya zahmet etmeyin. O konunun çok daha kapsamlı ve farklı yönlerinden bahsetmeyecekseniz… Şöyle düşünmek daha doğru olur; Yazacağım yazı veya benzeri otoriteler zaten siteler tarafından yayınlanmış olup, aramalarda mutlaka sitemden daha üst sıralarda çıkacaklardır. (Özellikle site yeni açılmış bir site ise bu kaçınılmazdır).

Burada yapılması gereken, yazılacak konu ile ilgili anahtar kelimeleri analiz edip, aylık arama hacmi 100.000 yerine daha az popüler olan ve aylık aranma hacmi 500-1000 olan anahtar kelimelere odaklanmaktır. Makalenizi bu anahtar kelimeler üzerine yazarsınız. Sonuç olarak sitenize yan anahtar kelimelerden ziyaretçi akışı başlayacaktır. “İstanbul’da Gezilecek Yerler” gibi bir konu açmak zaman kaybı olur. Onlarca yetkili sitede bu başlık var. İstanbul’da çocuklarla gezilecek yerler, Eyüp’te gezilecek tarihi yerler gibi arama hacmi daha düşük ancak ziyaretçi akışını sağlayacak kelime gruplarını seçmek gerekiyor. Şu anda anahtar kelime tespiti için yerel site yok, ancak birkaç yabancı site var. Yazdığınız web sitesinin anahtar kelimelerini çıkarır ve arama hacimlerini, SEO zorluk seviyelerini ve Google sıralamalarında rakip konuları listelerler. Aynı zamanda yazdığınız anahtar kelimeye yakın başka kelime gruplarını öneren ve arama hacimlerini gösteren siteler… Bu siteler premium üyelikle hizmet vermektedir. Eh, ücretli de… Moz.com, neilpatel.com bunlardan bazıları. İlk etapta ücretsiz kullanım imkanı sağlayan neilpatel.com’u öneririm. Ayrıca Google Adwords Reklam Teşhis Aracını da kullanabilirsiniz. Bir reklam hesabı oluşturun (ödeme yapmayın) ve reklam teşhis aracına bir ifade yazın. Benzer ifadeler ve tahmini arama hacimleri listelenecektir. Bu size bir fikir verecektir.

3- Güzel İçerik Yazmak Yeterli Değil

Sitenizin SEO ayarları özenle yapılmış, görseller güzel, site açılma hızı iyi… Güzel bir içerik yazmışsınız, anahtar kelimeleri iyi kullanmışsınız… İş bununla bitmiyor… Bunlar belki İşin %50’si. Google, aramada sıralama yaparken birçok faktöre bakar. Google’ın başarılı olabilmesi için doğru içeriği, talep gören içeriği, arama yapan kişiye sunması gerektiği unutulmamalıdır. Bu durumda yazınız çok iyi olmasa ya da eksikleri olsa bile bir şekilde yazınızı ziyaret eden biri varsa bu yazının Google sıralamalarında yükselmesi kaçınılmazdır. Yani bir şekilde Google dışındaki ziyaretçileri yazdığınız yazıya çekmeniz gerekiyor. Bunu yapmanın en iyi yolu ise sosyal medya paylaşımıdır. Google, siteye Facebook veya Twitter üzerinden kaç kişinin eriştiğini ciddiye almıyor ancak yazınızın nereden gelirse gelsin okunmasına dikkat ediyor ve ciddiye alıyor. Yazınıza az sayıda ziyaretçi bile getirecek, arama motorları dışında ziyaretçi kaynakları bulmalısınız.

Peki, bunu sosyal medyada veya forumlarda paylaştınız, tıklamalar oldu ve yazınıza ziyaretçiler geldi. Ziyaretçinin yazıyı okumadan ayrılmasının size hiçbir faydası olmayacaktır. Ziyaretçi bir sonraki makalenizi okuyarak ve sayfayı aşağı kaydırarak zaman geçirecektir. Böyle bir durumda sayfanız zamanla aramalarda yükselecektir. Yükselmemesi mümkün değil… Emin olun Google ne kadar katı görünürse görünsün analizlerini düzensiz yapıyor. Bir web sayfasına girdiğinizde sayfadaki fare hareketlerinizi bile takip ettiğinden emin olabilirsiniz. Sonuç olarak yazdığınız makale, okuyucunun makalenizi okuyarak vakit geçirebilmesi için aradığı içerik olacaktır. Yazıyı yazdınız, sosyal medyadan, forumlardan ziyaretçi çektiniz. Ziyaretçi akışı başladıktan sonra yazınız Google aramalarında yükselecek ve yükseldikçe ziyaretçiler aramalara yönlendirilmeye başlayacaktır. Google’dan gelen ziyaretçiler yazınız üzerinde vakit geçirdikçe Google Sıralamalarında ilk sıralarda yer alırsınız.
Backlink alma veya tanıtım yazıları hakkında konuşmayacağım. Bugün doğal olmayan eylemler bir dereceye kadar işe yarasa bile yarın Google’ın yeni algoritması nedeniyle ziyaretçi kaybedeceksiniz. En güvenilir ve gerekli yöntem kaliteli içerik yazmak ve bir şekilde Google dışındaki içeriklere ziyaretçi akışını başlatmaktır.

Neilpatel.com’dan Anahtar Kelime Analizi Nasıl Yapılır?

Anahtar Kelimeler fikri bağlantısını tıklayın. Detaylarını öğrenmek istediğiniz anahtar kelimeyi yazın. Öneri kelime grupları listelenecek veya rakip site adresi yazılarak anahtar kelimeler incelenecektir. Listelenen anahtar kelimeler içerisinde SD (Seo Zorluk) değeri 40 ve altında olan ve aylık aranma hacmi 500-1500 olan anahtar kelimelere tıkladığınızda aramada çıkan siteler ve konuları listelenecektir. Bu konuları inceleyerek de içerik bilgisi kazanabilirsiniz.
Rüya tabirleri Kelimeyi örnek olarak alırsak, birkaç ekran görüntüsü:

Check Also

21 21 Saat Anlamı Nedir ? 21 21 Saat Anlamı Nasıl Yorumlanır ?

21:21 saatinin anlamı nedir ve bu saati nasıl yorumlayabilirsiniz? 21:21 saatinin gizemli ve manevi mesajlarını keşfedin.

Bir yanıt yazın