Filament Nedir? Doğru Filament Nasıl Seçilir?

Gelişen teknolojiyle birlikte 3 boyutlu yazıcılarla basılan modeller her geçen gün artıyor. Endüstriyel kullanımın ardından hızla evlere giren boyutlu yazıcılarla elde edilen modeller, amatör kullanıcılar için hobi haline geldi. Bu modellerin elde edilmesinde filament adı verilen işlenmiş malzeme kullanılmaktadır. Pek çok çeşidi ve rengi bulunan bu malzemenin ne olduğunu merak ediyorsanız “filament nedir?” “Doğru filament nasıl seçilir” yazımıza göz atmanızda fayda var.

Filament Nedir?

Filament, termoplastik malzemelerin ve oluşumların endüstriyel olarak işlenerek 3 boyutlu yazıcılarda kullanılmak üzere şekillendirilen şeklidir. Granül halindeki malzemelerin endüstriyel aşamalardan geçirilip plastik tel formuna dönüştürülmesiyle oluşturulur. Filamentler aslında 3 boyutlu modelleme çıktılarının sanaldan gerçek hayata geçişi için gerekli olan, makaralara veya farklı araçlara sarılan form malzemesidir diyebiliriz.


Filament türleri farklılık gösterir. Yarım kilogramdan iki kola kadar değişen ağırlıklardaki makaralara sarılıyorlar ve yaklaşık 3 metre uzunluğundalar. Filamentlerin kalınlığı da çeşitlenmesinde önemlidir. 1,75 mm ve 3 mm olmak üzere iki kalınlık değeri vardır. Genel olarak filamentler 1,75 milimetre kalınlığındadır. Elbette bu kalınlığın dışında filament bulmak mümkündür ancak bu değerin dışında filamentlerle çalışan yazıcılar özel üretim veya özel ihtiyaçlar için üretilmiş makinelerdir. 3D yazıcınız ile model basmaya çalışırken kullanılacak filamentlerin kalınlığına ve uzunluğuna dikkat etmelisiniz.

3D Yazıcılarda Filament Nasıl Kullanılır?

İşlem, filamentin 3D yazıcının ekstruder mekanizmasındaki ısıtma bloğuna girmesiyle başlar ve bu bölümde eritilir. Termoplastik malzemeden üretilen filamentin burada erimesi için yüksek sıcaklıklar gerekebilmektedir. Daha sonra ekstruder mekanizması hızlandıkça eriyen filament nozülden yeni haliyle çıkar. Daha önceden sanal ortamda tasarlanan modelin dijital çizgilerine göre filament modelin formunu step motorlar yardımıyla oluşturur. Bu işlemde step motorlar sağa, sola, ileri, geri, yukarı ve aşağı yönlerde hareket eder. Hareketler boyunca tasarım, zeminden tavana kadar katman katman modellenmiştir.

Filamnet Çeşitleri Nelerdir?

Evlerimizde ve amatör amaçlarla kullanılan filamentlerin çoğu PLA tipindedir. Yaygın olarak kullanılan diğer çeşitler ABS, PETG, Naylon, TPE ve TPU’dur.

3D Yazıcılar İçin Doğru Filament Nasıl Seçilir?

Evde kullandığınız yazıcıları bozmak başınıza gelebilecek en kötü durumlardan biridir. Bu nedenle filament seçimi yaparken aceleci kararlar vermemelisiniz. Yazıcınızı iyi tanımalı, önce hangi filament kullandığını belirlemeli, ardından kaliteli bir filament satın almalısınız. Kalitesiz filamentler makinenizin ekstruder bölgesine zarar verebilir. PLA tipi filamentler ev kullanıcıları için doğru tercih olacaktır. Genellikle amatör kullanıcılara hitap eden 3D yazıcılar PLA filament tipini kullanmaktadır. Ucuz olması ve yaygın olarak tercih edilmesi nedeniyle piyasada bulmak oldukça kolaydır. Bir diğer doğru tercih olarak ABS filamentlerini önerebiliriz. ABS filamentleri PLA filamentleri kadar yaygındır.

Check Also

21 21 Saat Anlamı Nedir ? 21 21 Saat Anlamı Nasıl Yorumlanır ?

21:21 saatinin anlamı nedir ve bu saati nasıl yorumlayabilirsiniz? 21:21 saatinin gizemli ve manevi mesajlarını keşfedin.

Bir yanıt yazın