Hıçkırık, karın boşluğunda bulunan diyaframın ani kasılmaları sonucu oluşan bir reflekstir. Uzun vadede insanların hayatlarını ciddi şekilde etkiler. İstemsiz kasılmalar sonrasında ortaya çıkan bu atakların nedenleri de açıktır. İnsanlar neden hıçkırır Bu döngüleri takip etmek ve nedenlerini bulmak önemlidir. Nefes alma sırasında gırtlağın kapanması sonucu oluşan ses olarak ifade edilir. Genellikle hıçkırıklar kendiliğinden geçer. Ancak farklı sebepler de olabilir. Bu rahatsızlığın temel nedeninin yemek yerken hava yutulması olduğu söylenebilir. Sinir sistemi bozuklukları, kalp hastalıkları, zatürre, mide rahatsızlıkları ve yemek borusu tıkanıklığı da hıçkırık nedenleri arasındadır.
Hıçkırık Neden Olur?
Hıçkırığın psikolojik nedenleri de olabilir. Stres ve kaygı oluştuğunda hormonlar salgılanır ve diyafram kasılır. Hıçkırık kas kasılmasıyla ortaya çıkabilir. Ortalama olarak dakikada 10-12 kez hıçkırık meydana gelir. Birkaç dakika süren bu durum nadir de olsa aylarca gözlemlenebilir. Hıçkırıkların 2 saatten uzun sürmesi durumunda doktorlara başvurmak önemlidir. Doktorların yapacağı fiziki muayenenin ardından kulak yolu, kulak zarı, baş, boyun ve tiroid muayenesi yapılacak. Öte yandan sinir sistemi ve göğüs bölgesi de incelenecektir. Bu sayede hıçkırığın nedenleri belirlenerek hekimler tarafından gerekli uygulamalar uygulanacaktır. Uzun süren hıçkırık durumlarında mutlaka doktora başvurulması gerektiği belirtiliyor.
Hıçkırık Nasıl Tedavi Edilir?
Hıçkırıkları gidermek için farklı yöntemler kullanılabilir. Valsalva manevrası adı verilen yöntemle ağızdan nefes alındıktan sonra burnun kapatılması ve oluşan basınç hıçkırığın giderilmesini sağlayabilir. Hapşırmak ve nefesini tutmak da faydalı eylemlerdir. Üst yutağa kateterle müdahale edilmesi de hıçkırığın giderilmesi açısından önemlidir. Buzlu suyla gargara yapmak, toz şeker yemek, sert ekmek yutmak da çözümdür. Ancak kısa süreli hıçkırık durumlarında bu yöntemlerin her biri tercih edilmelidir. 2 saatten uzun süren hıçkırıklarda mutlaka doktora başvurarak ilaca başlanması gerekir. Bazı dönemlerde cerrahi müdahaleler gerekebilmektedir.