Saksıda En Kolay Yetiştirilen Meyve ve Sebzeler

Bahçeli evlerde yaşamak günümüzde neredeyse imkansız hale geldi. Evde bitki yetiştirmek isteyen kişilerin saksıda bitki yetiştirmenin başka bir yolu yoktur. Balkonlarımızı güzelleştiren, pencerelerimizi renklendiren bu bitkilerle evlerimizi güzelleştiriyoruz. Balkonlarda ve pati önlerinde bitki yetiştirmek elbette sadece farklı çiçek türlerinden ibaret değil. Balkonda meyve ve sebze yetiştirmek bazılarına saçma bir çaba gibi gelse de bu durum çocuklarınızın ve aile üyelerinizin biraz da olsa toprakla temas etmesini sağlar. Ayrıca meyve ve sebzeler şekil ve yetiştirme bakımı açısından normal çiçeklerden farklı özelliklere sahip olduğundan “Saksıda yetiştirmek için meyve ve sebze önerileri” yazımıza göz atmanız faydalı olacaktır.

Doğanın En Güzel Lezzetlerinden Biri: Saksıda Yeşil Soğan Yetiştirmek

Yeşil soğanların bakımı ve yetiştirilmesi çok kolaydır. İlk defa saksıda yetiştiriyor olsanız bile yeşil soğan ile başarıya ulaşacağınıza eminiz. Balkonlarınızda yeşil soğan yetiştirmek için üç şeye sahip olmalısınız. Turba veya nemli toprak bakımından zengin bir toprak, bir saksı ve arpacık soğanı işe yarayacaktır. Öncelikle turba veya toprağı saksınıza ortalama 20 cm kadar yayın. Daha sonra arpacık soğanlarınızın filizlenen kısımlarını yukarı bakacak şekilde yerleştirin. Daha sonra soğanları kaplayacak şekilde soğanların üzerine turba uygulayın. Bu katmanın çok kalın olmasına gerek yoktur. Daha sonra toprağınızı biraz nemlendirebilirsiniz. Az suya ihtiyaç duyan yeşil soğanları, topraklarının nemli kalması için sulamalısınız. Fazla su emmesi soğanlarınızı çürütecek, sudan mahrum kalan soğanlar ise kuruyacaktır. Yeşil soğanlar gölge yerlerde gelişmelerini sürdürseler de güneşe de ihtiyaç duyarlar.

Doğal Marullarınızla Lezzetli Salatalar Sizi Bekliyor

Marul, saksıda yetiştirilen sebze ve meyvelerin başında geliyor. Saksıda sebze yetiştirmeye başlayacak kişiler için uygun bir seçimdir. Pencere önlerinizde ve balkonlarınızda marul yetiştirmek için üç ana unsura ihtiyacınız var. Saksı, tohum ve toprak hazır olduğunda bu işlemi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Yaklaşık 10 su bardağı uzunluğundaki saksınıza toprağınızı dökün. Toprağınız normal bir bahçeden alınan nemli toprak olabilir, ancak daha iyi gelişme için turba bakımından zengin toprak öneriyoruz. Daha sonra marul tohumlarını 10 cm uzunluğundaki toprağın üzerine serpin. Bu tohumların üzerini 2 cm toprakla örtün. Kaplanan toprağın çok sıkı olmasına gerek yoktur. Sulama rutinlerinizde aşırı sulamadan kaçının. Toprakta nem kalmadığında sulamak daha iyi olacaktır.

Maydanozunuz Balkonunuzdan Olsun

Maydanoz, saksıda bitki ve meyve yetiştirmeye ilk adımı atacak olanlar için oldukça uygundur. Üstelik yetiştirdiğiniz maydanozla yemeklerinize ve salatalarınıza lezzet katabilirsiniz. Öncelikle maydanoz tohumu satın alarak başlamalısınız. Büyük bir saksıdaki 8 cm uzunluğundaki saksınıza humusça zengin toprak veya normal nemli toprağı yaymakla başlayın. Tohumlarınızı saksıya dikkatlice dağıttıktan sonra maydanoz tohumlarınızın üzerini 1 cm kalınlığında toprakla kaplayabilirsiniz. Toprak tabakasını kapattıktan sonra elinizle toprağı hafifçe bastırmanızda fayda var. Maydanoz çabuk filizlenecektir, bu işlem sırasında maydanozunuzun toprağını asla kuru bırakmayın. Aşırı su emilimi diğer meyve ve sebzeler gibi tohumlarınızın da çürümesine neden olabilir. Taze maydanozunuz kokusuyla ortama aroma katacaktır.

Balkonlarda Kırmızı Domates Yetiştirmeyi Kim İstemez?

Saksıda bitki yetiştirmek isteyenler için domates biraz zor görünebilir. Saksıda domates yetiştirmek aslında göründüğünden daha kolaydır. Fidesiz domates yetiştirmek bile bazı görevlerden daha kolaydır. Saksıda domates yetiştirmek için öncelikle saksınızı dilediğiniz kadar toprakla doldurun. Evinizde bulunan taze domatesleri dilimler halinde ve çark şeklinde doğrayıp tenceredeki toprağın içerisine yerleştirin. Bu işlemi tamamladıktan sonra domateslerinizin üzerini normal kalınlıkta bir toprak örtüsüyle örtün. Yaklaşık 10 gün sonra domatesleriniz filizlenmeye başlayacaktır. Bu işlem sırasında domateslerinizi susuz bırakmamaya dikkat edin. Bazı hibrit ve satılan domateslerin dilimlerinden domates fidelerinin tekrar büyüyemeyeceğini unutmayın.

Saksı Ispanakla Yemeklerinizi Keyifli Hale Getirin

Ispanak, marul, maydanoz ve yeşil soğan gibi yetiştirilmesi kolay bir sebzedir. Saksıda ıspanak yetiştirmek için turba bakımından zengin bir toprak, saksı ve ıspanak tohumları kullanılır. Saksınıza toprağı doldurarak ıspanak ekim işlemine başlayabilirsiniz. Bu işlemi tamamladıktan sonra ıspanak çekirdeklerini doldurduğunuz toprağın üzerine dikkatli bir şekilde serpmelisiniz. Daha sonra tohumlarınızın üzerini çok kalın olmayan bir toprak tabakasıyla örtmelisiniz. Ispanağın büyüme ve gelişme sürecinde bitkilerinizi asla susuz bırakmayın. Güneş ışığına fazla ihtiyaç duymayan ıspanak size bu konuda kolaylık sağlayabilir. Güneş ışığının az olduğu balkon veya pencerelerde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.

Artık Havucunuzu Marketten veya Marketten Almak İstemeyeceksiniz

Ocak ayından ekim ayına kadar ekimi yapılabilen havuç, saksıda bitki yetiştirmek isteyenler için harika bir alternatif olabilir. Havuç yetiştirmeye karar verdiyseniz geniş ve derin saksılar kullanmanız yararınıza olacaktır çünkü havuçlar toprak altında büyüyüp gelişir, toprak üstünde kalan kısımlar ise yeşil kısımlardır. Derin saksınızı toprakla doldurduktan sonra havuç tohumlarınızı dikkatlice saksınıza yerleştirin. Üzerini bir toprak tabakasıyla örtün. Bu katman 1 cm olabilir. Havuçlarınızı ekimden sonra haftada iki kez sulamayı unutmayın. Ayrıca havuçlarınızın gün içerisinde güneş ışığı almasına dikkat edin.

Saksıda Sebze ve Meyve Yetiştirirken Size Yardımcı Olacak Diğer İpuçları

Tohumlar, saksıda meyve ve sebze yetiştirmenin en önemli unsurudur. Kötü veya kalitesiz tohumlar bitkilerinizin filizlenmesini engeller ve kısa sürede çürümelerine neden olabilir. Tohumları ortalama bir fiyata almaya dikkat etmelisiniz. Bir diğer önemli nokta ise saksılardır. Saksılarınızın alt kısmında su delikleri bulunduğunu bilin, bu tasarıma sahip saksılar alırken dikkatli olmalısınız. Eğer evinizde saksı yoksa bunun yerine plastik şişelerinizde ve plastik kaplarınızda kolaylıkla bitki yetiştirebilirsiniz. Bu kapların alt kısmına da delik açtığınızdan emin olun. Bu kadar bizden, gerisi size kalmış, tohumlarınız bol olsun!

Check Also

21 21 Saat Anlamı Nedir ? 21 21 Saat Anlamı Nasıl Yorumlanır ?

21:21 saatinin anlamı nedir ve bu saati nasıl yorumlayabilirsiniz? 21:21 saatinin gizemli ve manevi mesajlarını keşfedin.

Bir yanıt yazın