Tefecilik Suçu Nereye Şikayet Edilir?

Tefecilik Suçu Nereye Bildirilir? Tefecilik kelimesi ülkemizde bilinen ve kullanılan bir kelimedir. Kısaca faiz karşılığında nakit veren kişileri ifade eder. Toptan Eşya Fiyatları Endeksi’nin kısaltması TEFE’dir. Gayrimenkul, ev ve iş yeri kiralamalarında TEFE oranı kullanılmaktadır. Buna göre aylık ve yıllık dönemlerde TEFE oranında kira artışları yapılmaktadır. Enflasyonla ilgili bir terimdir. Faizle nakit sağlayarak sermaye ve likidite sağlamak amacıyla bazı kurum ve şirketler bulunmaktadır. Bu kurumları sayarsak bankalardan faizli para alıyorlar, devlet teşviklerinden (KOSGEB kredisi vb.) faydalanarak borçlanıyorlar, faktoring şirketlerinden alıyorlar. Zorla yapılan tefecilik ve buna bağlı uygulamalar Türk Ceza Kanunu’ndaki kanunlarımıza göre suçtur. Suçların cezalandırılabilmesi için mahkemeye gidilmesi gerekmektedir. Tefeciler ya da faizle para veren kişiler bunu bildikleri için çok dikkatli olabilirler. Tefecilik yapan kişiler bu işi yaptıklarını herkese söylemezler. Bazı haber kanalları aracılığıyla insanlara ihtiyaç duydukları parayı sağlamaya çalışıyor. Örneğin kahvehaneler, bakkallar, insanların bir arada durduğu yerler, kalabalık sohbetlerin yapıldığı seanslar, mahalle ortamları vb.

Tefecilik ve Organize Suç

Tefecinin nakit vermekteki amacı faiz almak değil, kişinin mal varlığına para kazandırmak veya başka avantajlar elde etmektir. Tefecilikle birlikte insanlara karşı işlenen suçlardan bazıları şunlardır: Bir kişiye boş bir kağıt imzalattırmak, Çek ve senet imzalattırmak, Borcunu aşan miktarda senet imzalattırmak, İpotek ve şerh yaptırmak Gayrimenkulüne yerleştirme, Silah ve diğer unsurlarla tehdit etme, Kişiyi istemediği davranışlara zorlama, Aşağılama, Kredi kartından işlem yapmaya zorlama vb. En büyük tefecilerin büyük paraları vardır. Sermaye gruplarına bağlı örgütler oldukları düşünülüyor.

Tefecilikle Mücadele Yöntemleri

Tefecilik ve devam eden diğer suçları bildirmek için polisle temasa geçilmelidir. İhbar ve şikayetler Cumhuriyet Başsavcılığına yapılabilir. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi ile iletişimi sağlayan Cimer uygulaması da rahatlıkla kullanılabiliyor. Bilgisayardan veya cep telefonundan ulaşılabilir. Cimer uygulaması çoğu zaman daha hızlı sonuç verir. Tefecilik yapan kişileri ortaya çıkarmak için yerel veya ulusal gazetelerden ve medya kuruluşlarından da yararlanılabilir. Tefecilik suçlamasıyla polise ihbar edilen kişiler ihbar edilebilir. Tefeciler Maliye Bakanlığı Mali Suçlarla Mücadele Birimi ve Vergi Dairesinin ilgili birimlerine bildirilebilmektedir.

Check Also

21 21 Saat Anlamı Nedir ? 21 21 Saat Anlamı Nasıl Yorumlanır ?

21:21 saatinin anlamı nedir ve bu saati nasıl yorumlayabilirsiniz? 21:21 saatinin gizemli ve manevi mesajlarını keşfedin.

Bir yanıt yazın