Toplumda Sık Rastlanan Psikolojik Rahatsızlıklar

Psikolojik bozukluklar da en az fiziksel bozukluklar kadar yaygındır ancak ne yazık ki bir uzman tarafından fiziksel bozukluklar kadar rahatlıkla görülemeyen gruplar arasında yer almaktadır. Bu yazımızda Türkiye’de en sık görülen psikolojik bozukluklara ve bu bozuklukların özelliklerine yer vermeye çalıştık. İyi okumalar!

7- Narsistik Kişilik Bozukluğu

Narsist insanlar benmerkezci bir düşünce tarzına sahiptirler. Yani her şeyin kendi etrafında dönmesi gerektiği gibi yanlış bir algıya kapılırlar. Empati duygusundan yoksun olan bu kişiler, kibirli düşünme biçimleri sergiler ve etrafındakileri umursamıyormuş gibi davranırlar. Bu insanlar kibirlidir ve yalnızca kendilerini ön planda tutmak isterler. Aslında bu kişiler her ne kadar kibirli gibi görünseler de kendilerini ön plana çıkarma arzularının altında yatan asıl duygu, yetersizlik duygusudur. Derinlerde kendilerini değersiz hissetme ve bunu inkar etmek için tam tersi davranma eğilimindedirler.

6-Şöhrete Tapınma Sendromu

Günümüzde sosyal medyanın yaygınlaşması ve herkesin elinde telefon ya da tablet olmasıyla birlikte ünlüler artık bize çok yakın diyebiliriz. Bir kişi; Bir kişi bir ünlünün ya da fenomenin sosyal hayatıyla aşırı ilgileniyorsa ve onun söylediği her şeyi yapıyorsa, yani o kişiye bağımlı bir hayatı varsa buna ünlüye tapınma sendromu denir. Bu sendromun olumlu ve olumsuz pek çok etkisi vardır. Burada kriter onu nasıl yönlendirebileceğimiz olacak. Önemli olan bağımlı olmamamız.

5-Antisosyal Kişilik Bozukluğu

Antisosyal kişilik bozukluğu olan kişiler aldatıcıdır ve manipülasyona açıktır. Bu kişiler kendilerini çok iyi saklamayı başardıkları için teşhis koymak zordur. Kişi hem fiziksel hem de psikolojik olarak kendisine ve çevresine zarar verme eğilimindedir. Yine bu kişiler şefkat duygusundan yoksun insanlardır.

4-Sınırda Kişilik Bozukluğu

Borderline oldukça yaygın görülen bir psikiyatrik bozukluktur ve kişinin hem yalnızlık korkusuna hem de kendi uzuvlarına yabancılaşmasına neden olur. Bu rahatsızlıkta kişinin ilaç kullanması gerekir. Bu bozukluk sıklıkla bipolar bozuklukla karıştırılabilmektedir. Bu nedenle bir şeylerin ters gittiğini fark ettiğiniz anda bir uzmana danışmanız oldukça faydalı olacaktır.

3-Obsesif Kompulsif Bozukluk

Bu bozukluk aynı zamanda halk dilinde ve psikolojik olarak obsesif kişilik veya OKB olarak da bilinir. Bu bozukluğun teşhisi için önemli belirtiler, kişinin bir şeyi takıntılı bir şekilde düşünmesi, sosyal ve mesleki yaşamını etkileyen davranışlar sergilemesidir.

2-Anksiyete Bozukluğu

Günlük hayatta bazı korkularımız olur. Bu korkuların ortaya çıkmasına neden olan olaylar veya durumlar olabilir. Korktuğumuz olay veya durum başımıza geldiğinde o durumlara heyecan, baş dönmesi, kalp çarpıntısı gibi tepkiler veririz. Ancak bazı kişiler olay gerçekleşmeden önce ya da meydana geldiğinde bu duyguları normalden daha fazla yaşayabilirler. Bu durum sosyal yaşamı etkiliyorsa buna kaygı bozukluğu denir.

1-Depresyon

Depresyonun nedenleri kişiden kişiye değişir. Mutsuzluk, geçmişte yapılan işten zevk alamama, uykusuzluk veya aşırı uyuma, iştahsızlık veya aşırı yeme, intihar girişimleri görülebilir. Eğer kendinizde ya da yakın çevrenizde bu tür duygular görüyorsanız bir uzmana danışabilirsiniz.

Check Also

21 21 Saat Anlamı Nedir ? 21 21 Saat Anlamı Nasıl Yorumlanır ?

21:21 saatinin anlamı nedir ve bu saati nasıl yorumlayabilirsiniz? 21:21 saatinin gizemli ve manevi mesajlarını keşfedin.

Bir yanıt yazın